zondag 20 oktober 2013

Einbecker Winter-Bock Doppelbock

Merk                            : Einbecker

Soort                           : Winter-Bock Doppelbock

Brouwerij                    : Einbecker Brauhaus

Alcohol volume           : 7,5 %

Genoten container      : 33cl fles

Gekocht bij                  : Rewe Selfkant (D)

Prijs                             : € 4,86 (sixpack)

Verpakking:

De bekende groene Einbecker fles (wat in mijn beleving de Duitse variant is van de Belgische buikfles, en misschien hier nog wel beter past omdat de lengte van de nek de illusie geeft van meer buik) krijgt het schuine etiket in rood waardoor er een soort van associatie komt met de winter. Klassiek behoeft hier niet te veel poespas, al zou de keuze om het alleen Winter-Bock of Doppelbock te noemen in plaats van allebei, misschien beter staan. 

Kleur en geur:

Een mooie amberkleur kan bij een winterbier natuurlijk niet ontbreken. De geur geeft warm zoetig kruiden pallet, niet heel bijzonder, maar wel passend.

Smaak:

Ook de smaak is niet uitzonderlijk maar zeker passend. Gezien de prijs is dit een uitstekende bok voor koude avonden waarbij 1of 2 genoeg is. Dit wordt mede bepaald door de drinktemperatuur. Er staat geen aanbevolen drinktemperatuur op de verpakking, dus geef ik hem; zo koud mogelijk. Bij lagere temperaturen neemt de zoetigheid een onaangename overhand en verandert elk gemorst druppeltje in een overdreven plakkerige vlek. Met dat in het achterhoofd kan het drink tempo wel eens te snel oplopen waardoor het percentage van 7,5% parten gaat spelen. Dat is jammer, want dat betekent dat het drinken ervan dicht bij het haardvuur betekent dat de laatste slokken minder lekker zijn of dat het race tegen de temperatuur wordt.  
Afdronk:

Met name in de afdronk is de zoetigheid die aan mais doet denken sterk aanwezig. Bij lagere temperaturen wordt dit ronduit storend, waardoor ik bijna zou adviseren om het gekoelde bier 5 minuten in de vriezer te leggen voor het drinken om gedurende het nuttigen de afdronk aangenaam te laten blijven en de vermindering van smaak bij de eerste slokken op de koop toe te nemen.

Conclusie:

Een zeer voordelig herfst / winterbier met een duidelijk minpunt; de reactie op temperatuur. Wellicht dat een drinker die het glas uitsluitend hanteert bij het nemen van een slok hier een voordeel heeft. Voor de prijs vond ik het een zeer interessant experiment, en ik kan een kameleon zeer goed waarderen, maar als ik bij mijn volgende bezoek aan Rewe die 4,86 moet besteden aan een experiment kies ik voor wat anders, ook al zouden het maar 2 flesjes zijn in plaats van 6.

Auteur              : M.J. Gahrmann

Drinkdatum       : 20 oktober 2013

Gentse Gruut amber

 
Merk                            : Gentse Gruut
Soort                           : Amber 


Brouwerij                    : Gentse Stadsbrouwerij Gruut

Alcohol volume           : 6,6 %

Genoten container      : 33cl fles

Gekocht bij                  : Colruyt Maasmechelen

Prijs                             : € 6,84 (sixpack)
Verpakking:

Slanke bruine fles met groen etiket, beetje new age-achtige uitstraling, valt op in het schap. Is niet iets waar je zo maar aan voorbij loopt als je wat speciaals zoekt. Complimenten voor originaliteit

Kleur en geur:

Zoals de naam al doet vermoeden heeft het een mooie amberkleur. Ziet er aantrekkelijk uit en ruikt even goed; kruidig fris. Aan de geur kun je al merken dat er iets anders is wat weer terug komt in de smaak.

Smaak:

Bijzonder aan dit product is het vervangen van hop voor een vier moutig kruidenmengsel (Gruut). De afwezigheid van hop maakt de te verwachten afwezigheid van kracht in de smaak. In eerste instantie lijkt de smaak vlak, een kwestie van wennen, want na enige oefening is de verfijnde smaak goed te detecteren. Het aangename percentage van 6,6% laat dit ook toe. Het gevoel in de mond is zacht, hier zou de toevoeging van hop het kruidenmengsel waarschijnlijk messcherp maken, dat prikt er nu heel zachtjes doorheen.

Afdronk:

Ook hier is eerste indruk niet leidend. De snel wegtrekkende smaak laat toch sensaties achter die met geduld en oefening goed opgemerkt kunnen worden.

Conclusie:

Een "verlegen" bier, of wellicht een bier wat de tong "verlegen" maakt. Zeker niet geschikt voor het grote publiek, al drinkt hij makkelijk weg. Om dit aparte nat goed te waarderen, is een sixpack zeker niet genoeg. De uitdaging zit in de smaak zijn werk te laten doen op je tong, terwijl de snel wegglijdende initiele boost de drang om snel nog een slok te nemen heel groot maakt.

Auteur              : M.J. Gahrmann

Drinkdatum       : 19 oktober 2013